czwartek, 19 stycznia 2017

Japońskie przysmaki - ONIGIRI



Nazwa onigiri pochodzi od czasownika nigiru, czyli ściskać, formować. Jest to zwykle trójkątny “blok” ugotowanego białego ryżu owinięty pieczonym wodorostem nori z odrobiną soli i nadzieniem. W środku najczęściej można znaleźć tuńczyka z majonezem, ikrę, kurczaka, łososia, marynowaną śliwkę lub wodorosty z sosem sojowym.

Najprościej mówiąc jest to odpowiednik polskiej kanapki. Robi się je w domu, można też kupić niemal w każdym sklepie. Są tanie, dobre i różnorodne. Można je łatwo zapakować a później zjeść poza domem.


Znalezione obrazy dla zapytania onigiri

PRZEPIS:
składniki:


RYŻ DO ONIGIRI:
½ szklanki octu ryżowego
2 łyżki cukru białego
1 łyżeczka soli
2 łyżki mirin
WARZYWA DO ONIGIRI:
TOFU DO ONIGIRI:
DODATKOWO:
Ryż wsypuję do garnka, wlewam cały garnek wody i mieszam dłonią aż stanie się woda mleczna. Wodę odlewam, czynność powtarzam 3-4 razy. Do ryżu wlewam wodę dokładnie na wysokość 2najmniejszych palców dłoni, nad poziom ryżu. Przykrywam pokrywką, wstawiam na gaz, gdy zacznie się gotować, gaz przykręcam na malutki i gotuję 15 minut. Wyłączam i zostawiam pod pokrywką na 15 minut. W tym czasie w małym garnuszku podgrzewam ocet, cukier, mirin i sól. Gorący wlewam do ryżu, miesza i wysypuję ryż na blaszkę do pieczenia. Zostawiam do wystudzenia.
Warzywa obieram, cebule kroję w kostkę, marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach, czosnek przepuszczam przez praskę, imbir siekam w cieniutkie zapałki. Chili w plasterki. Wszystkie składniki wkładam na patelnię, podsmażam na oleju, na koniec doprawiam solą, sosem tamari, cukrem i mieszam aż warzywa odparują. Przekładam do miski.
Tofu kroje w słupki, podsmażam przez chwile na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Zalewam porcją sosu i zostawiam na gazie na 2 minuty. Zostawiam do wystygnięcia.
Do przygotowania onigiri używam foremek. Można również kształtować je w dłoniach.
Do foremki wkładam ryż, robie po Rosku wgłębienie. Wkładam dużą porcję warzyw lub tofu. Nasypuję ponownie ryż i ugniatam dokładanie pokrywką do onigiri. Wyjmuję trójkąt z ryżu. Płat nori przekrawam na krzyż, tak aby mniej więcej powstały cztery kwadraty. Kostkę kanapki ryżowej ustawiam na nori, zawijam. Owijam dokładnie folią i wkładam do pojemników.

1 kg ryżu (u mnie taki jak do sushi okrągły)

3 cebule
3 duże marchwie
½ czerwonej papryki
kawałek świeżego imbiru grubości kciuka
2-3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 łyżki sosu tamari (lub sojowego jeśli jadacie gluten)
sól do smaku
3 łyżki cukru pudru
sezam około 3 łyżek
olej sezamowy do podsmażenia lub inny

300 g tofu
sos w typie barbecue
2-3 łyżki oleju sezamowego

10 listków nori
folia spożywcza do owijania


PRZYGOTOWANIE:


//zjemciem





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz